Skip to main content

Andas in, stanna upp och tänk på hur du brukar beskriva företaget när du träffar andra människor. Säger du det som först poppar upp i huvudet eller håller du ett litet tal?

Det händer ju hela tiden, någon frågar dig “Så vad jobbar du med?” och du får chansen som många missar att ta vara på – att effektivt sprida företagets budskap vidare via den värdefullaste kommunikationskanalen av alla; den muntliga. Så hur tar du vara på tillfället?

Hisspitchen

Se personen i ögonen och le, var rakt på sak och håll det kort. Berätta om företaget, era produkter och tjänster, fördelarna med dem och varför man ska anlita er i stället för konkurrenter. Kom också ihåg att undvika interna uttryck och tekniska termer. Avsluta med att kolla om personen är intresserad och sträck fram handen för att testa ett första avslut.

Njae… Jag tycker att hisspitchen innehåller för mycket information för att en oinsatt person ska förstå det väsentliga och dessutom vilja och kunna berätta det vidare för någon annan vid ett senare tillfälle.

Alternativet

Beskriv problem som era kunder har och hur ni löser dem. Begränsa dig till en enda mening. Tala sedan om att det går bra att dela dina kontaktuppgifter med andra som personen stöter på i framtiden om de har behov av dina tjänster.

Chansen att ditt svar på frågan “Så vad jobbar du med?” ska spridas vidare muntligen ökade just spektakulärt. Alla förstår, kommer ihåg och kan återge ditt företags enkla och minnesvärda budskap – om ni har ett förstås.

Behöver du anpassa ditt svar beroende på vem som frågar då? Det kan ju vara föräldern du snackar med när du lämnar barnet på dagis, grannen i kvarteret där du bor, lyckosten du hamnat bredvid på middagen eller hela publiken på årets branschträff där du just ska hålla ett tal.

Svaret är nej. Alla förtjänar att få samma enkla beskrivning av ditt företag och du bör väl alltid ta chansen att hitta nya kunder när tillfället ges?

Andas ut.

Success message!
Warning message!
Error message!